המדריך המלא לקבלת היתר בנייה
אלו מסמכים תצרכו לקבלת היתר בנייה והאם בכלל אתם צריכים אותו? האם כדאי לקחת סיכון ולהתחיל לתכנן לפני קבלת האישורים או לא? המאמר שלפניכם ילמד אתכם מה לעשות צעד אחר צעד עד לקבלת ההיתר.
כמו בכל תהליך בירוקרטי, גם היתר בנייה ידרוש מכם להשיג טפסים שונים ולמלאות אותם. ישנם גם כמה נקודות שעליכם לדעת כדי לעבור את התהליך נכון ובזמן הקצר ביותר.
לאחר קריאת המאמר תדעו בדיוק אלו טפסים תצרכו, מה באחריותכם ומה באחריות האדריכל, וכיצד תוכלו להרויח את זמן ההמתנה לאישורים כדי לקדם את הבנייה שלכם. באו נתחיל.
1. מהו היתר בנייה ומי צריך אותו?
ובכן, היתר בנייה זהו חוק שמחייב את כל מי שבונה לקבל אישור מהוועדה המקומית או רשות הרישוי. מתי החוק מחייב? האם גם כשאתם מוסיפים קיר בתוך הבית תצטרכו היתר בנייה? או אם החלטתם לעצב את חזית הבית מחדש, האם גם אז תצרכו אישור מגורמי החוק?
באופן מפתיע, (או שלא) גם מה שבעינינו נראה כקירוי לרכב או גדר קטנה בחוק יוגדר כתוספת בנייה. מה הכלל אתם שואלים? אז ככה, כל תוספת חיצונית כמו סגירת מרפסת, הוספת פרגולה ואפילו גדר, יחשבו תוספת. לעומת זאת, שינוי פנימי בדירה לא יחשב כתוספת, בכל זאת, שלא יגזימו, מדובר על השטח הפרטי שלכם.
חשוב להדגיש, שתהליך ההיתר בתוספות קטנות כמו פרגולות, גדר וכדומה קצר משמעותית מהיתר בנייה לבניין או תוספת של חדר.
אז אם אתם בתהליך בנייה אמיתי, כזה שכולל המון אבק, רעש ופועלים, הסעיף הבא בדיוק בשבילכם -אלו מסמכים תצטרכו לקבלת ההיתר.
2. המסמכים הדרושים לקבלת ההיתר.
כמו בכל תהליך בירוקרטי, מהר מאוד נגיע לשלב הטפסים, השלב שבו אנחנו פחות או יותר מאבדים את זה. בא נעשה סדר.
במקרה שלנו, למזלכם, מרבית הטפסים הם באחריות האדריכל ורק חלק קטן תצטרכו אתם להשיג.
הנה רשימת הטפסים המלאה:
• הגשת מפה טופוגרפית. זהו מסמך הכולל את תרשים המגרש, תיאור הסביבה בצורה מדויקת כולל בנינים, עמודי חשמל, עצים, עד הפרטים הקטנים ביותר. הדיוק במסמך חשוב ביותר כדי שהוא יתקבל ותהליך ההיתר לא יתעכב.
את המסמך יגיש האדריכל כדי לקבל מידע על המגרש. למעשה הוא גם מכין אותו.
• הוכחת בעלות ונוסח טאבו. עליכם להציג מסמך המעיד שאתם הבעלים על הקרקע כולל נוסח הטאבו.
• מפת מדידה. זהו עותק של המפה הטופוגרפית כשהיא חתומה. את המפה יצרף האדריכל לתיק הבקשה.
• מסמך הבקשה. המסמך מכיל את פרטי הבקשה וכולל את החתימה של בעלי זכויות הנכס– אתם, האדריכל, המהנדס וכל האחראים הנוספים לביצוע השלד ועבודות הבניה השונות.
לאחר שסיימתם את התהליך, תצטרכו להמתין לקבלת ההיתר כדי להתחיל את הבניה בפועל.
האם ניתן לתכנן בינתיים את המבנה? כפי שתראו מיד, תלוי מי מבצע את הפרויקט שלכם.
3. תכנון הפרויקט לפני קבלת האישורים.
בתכנון פרויקט לפני קבלת האישורים, יש יתרון וחסרון או יותר נכון, סיכון. היתרון הוא הזמן שתרוויחו כאשר האישורים יגיעו, במידה והכל מתוכנן תוכלו להתחיל לבנות כבר היום.
אולם, יכול להיווצר מצב שבו האישורים כוללים אי אלו הסתייגויות בהיתרי הבנייה, כמו למשל, שלא תוכלו לבנות על השטח שתכננתם, מה שיגרום לכם לבטל את התוכנית ולהתחיל הכל מחדש.
אז לתכנן לפני או לא?
ההמלצה שלנו היא לתכנן לפני האישורים אך ורק אם ברור לכם שהאדריכל שולט היטב בפרטי חוק התכנון והבנייה, הוא מכיר מגרשים דומים ויודע בדיוק מה יהיו פרטי ההיתר למגרש שלכם, כך התכנון יהיה מדויק לפי פרטי ההיתר.
לעומת זאת, אם בחרתם לעבוד עם מעצבת פנים או אדריכלים שאין להם ידע מספיק לגבי החוקים והתהליך, לתכנן לפני קבלת האישורים, עלול לגרום לכם נזק.
כדי להרויח את זמן ההמתנה לאישורים, רכשנו ידע מקיף בחוקי התכנון והבנייה, אנו גם חוקרים כל פרויקט באופן ספציפי כדי לדעת מה יהיו ההיתרים שלו, כך אנו יכולים לתכנן וכשהאישורים מגיעים להתחיל בבניה מיד.
טיפ קטן לסיום, בשלב בחירת האדריכל כדאי לבדוק כיצד הוא מתנהל בקבלת האישורים. האם הוא מתכנן תוך כדי? האם הוא מכיר את חוקי הבנייה? זה יעזור לכם לדעת כמה זמן יקח התהליך והאם יצוצו בעיות במהלך קבלת ההיתר בעבודה אתו.

לתיאום פגישת ייעוץ ללא התחייבות התקשרו: